Fundació Escoles Parroquials. Arquebisbat de Barcelona

ACCÉS INTRANET
Usuari
Contrasenya

NOTÍCIES

RSS
Paraules d'amor pel català

Paraules d'amor pel català

27 de setembre 2011

Alumnes de primària i secundària d'arreu del país exposen a l'escola el seu mot "més estimat" en la llengua pròpia de Catalunya per reivindicar la immersió
Ningú no ho diria, però a Catalunya hi passen altres coses més enllà de la fi de les curses de toros. Per exemple, que la immersió lingüística continua amenaçada per la justícia espanyola. Per si de cas algú se n'havia oblidat, la plataforma Somescola.cat, que aplega entitats a favor de la immersió lingüística, va organitzar ahir diversos actes per mantenir alta la guàrdia en defensa del català.
Al matí, desenes d'escoles i instituts de tot Catalunya van guarnir el seu centre amb un mural on els alumnes penjaven La paraula en català que més estimo, tota una declaració d'amor a una llengua a la qual no li farà cap mal una mica d'afecte.
Els nens i nenes s'hi van aplicar. Si més no, els de l'escola Encants de Barcelona, un dels centres triats per l'organització perquè els mitjans de comunicació prenguessin imatges de l'acte. Acompanyats dels seus pares, els infants van anar enganxant les cartolines que duien a la mà al mural de l'entrada de l'escola. Res de missatges reivindicatius. Obedient com és, la canalla va triar, veritablement, la paraula que més s'estimava. De la seva vida quotidiana: jugar, compartir, enraonar... Coses que li agraden: papallona, maduixa, arracades (com les que lluïa l'Alba, la nena de cinc anys que va triar aquesta paraula)... O mots de sonoritat agradable com ara xino-xano i carquinyoli.
"L'escola i l'AMPA estem molt sensibilitzats amb la defensa de la immersió lingüística -explicava Agnès Barba, directora de l'escola, situada provisionalment en uns barracons-, per això hi hem implicat les famílies." Per això i perquè com que, de moment, només fan educació infantil a l'escola, "els nens de 3, 4 i 5 anys necessiten l'ajuda dels pares".
Somescola.cat vol implicar tota la comunitat educativa en la defensa del model lingüístic català, tant docents i pares com els mateixos alumnes, amb accions, com la d'ahir, que apel•lin als sentiments. "La llengua no és només una manera d'escriure sinó també d'estimar i relacionar-se", va reivindicar Miquel Àngel Essomba, portaveu de Somescola.cat.
Taula rodona
A la tarda, a l'aula magna de la Universitat de Barcelona (UB) es va fer la taula rodona Per un país de tots, l'escola en català, formada per professionals i experts del món educatiu com ara el pedagog Joaquim Arenas, un dels impulsors de la immersió lingüística a les escoles a principi dels anys vuitanta. Durant l'acte, es va projectar un vídeo amb missatges de diversos catalanòfils d'arreu del món a favor del model català d'immersió lingüística.
Mentrestant, el manifest de la plataforma ja ha aconseguit aplegar més de trenta-tres mil adhesions i el web www.somescola.cat ha rebut més de cent seixanta mil visites, segons va revelar Teresa Casals, membre de Somescola.cat.

 


La FEP Els Centres Educatius En xarxa El racó de la nostra fe
c/ Balmes, 78 1a. planta, 08007 - Barcelona